De omgeving

Javea is gelegen op het meest oostelijke gedeelte van Spanje aan de Costa Blanca. Dichtbij tal van bijzondere plaatsen die een bezoekje waard zijn!

Valencia

Lange tijd stond Valencia in de schaduw van Barcelona en Madrid, maar dat is verleden tijd. Met het futuristische Ciudad de las Artes y las Ciencias, het historische oude centrum, de vele parken en de gezellige boulevard is Valencia voortaan voor velen een stad om te bezoeken en nooit te vergeten.

Mogelijk begint de vakantie in Javea met de aankomst op de luchthaven in Valencia maar Valencia alleen als “luchthaven” zien voor uw vakantie in Javea is een gemiste kans! Valencia, ook wel sinaasappelstad genoemd, ligt aan de Middellandse zee en is een geweldige stad met een heerlijk klimaat. Een gemoedelijke en overzichtelijke stad zodat ook een dagtrip zeer de moeite waard is. Vanuit Javea is een dagje Valencia eenvoudig in te plannen. De afstand bedraagt zo’n 100 kilometer en met de auto kun je er eenvoudig en snel komen. Mocht de auto geen optie zijn dan kun je ook de bus nemen vanuit het centrum van Javea. In zo’n 2 uur ben je Valencia en een retourtje kost ongeveer 20 euro.

Lees meer

Gandia

Op ongeveer 30 kilometer ten noorden van Javea ligt Gandia, een geliefde badplaats van de Spanjaarden door de langgerekte brede stranden.

Gandia is daarnaast ook een stad waar het goed shoppen is. Moderne, eigentijdse winkels afgewisseld door leuke kleine boetiekjes. Mooie pleinen en en prachtige historische panden met indrukwekkende binnentuinen. Vanuit Javea rijdt je over de provinciale weg via Denia en Oliva naar Gandia of, als je sneller in de stad wilt zijn, via de autopista (peage).

 

Gandia

Denia

De Montgo, een berg van 753 meter, vormt de natuurlijke afscheiding tussen Javea en Denia. In 1987 is de Montgo en het gebied er om heen uitgeroepen tot beschermd natuurgebied: Montgo National Park. Beklimming naar de top is mogelijk.

Vanuit Javea kun je via de heuvels naar Denia rijden of je kiest voor de weg om de Montgo heen. Denia is een havenstad en aan weerszijden van de haven liggen de stranden. Er zijn leuke winkels en hele sfeervolle pleintjes met de typisch Spaanse barretjes. Het centrum ligt rond een lage heuvel. Op de heuveltop ligt een groot kasteel, destijds een Arabisch fort. Hier bevindt zich een archeologisch museum.

denia-a

Calpe

Calpe, zo’n 25 kilometer van Javea richting zuiden, dan zeg je “Penyal d’ Ifach” . Een kalkstenen rots die recht uit zee lijkt op te rijzen. Een spectaculaire bezienswaardigheid met een aangelegde toegang voor bezoekers.

Vanaf de top kijk je over een groot deel van de Costa Blanca en bij helder weer kun je de heuvels van Ibiza zien. Ook deze indrukwekkende rots is tot natuurreservaat verklaard. Calpe heeft een haven en stranden. Er zijn veel hoog gebouwde appartement complexen. Omdat er veel toeristen verblijven is het aanbod van restaurants en winkels groot. Naast Benidorm is Calpe zeker geliefd bij de overwinteraars.

calpe

Altea

Op zo’n 40 kilometer van Javea ligt Altea. Een sfeervolle badplaats met een schitterend historisch centrum maar ook een haven en een gezellige boulevard.

Het is met name het oude centrum waarom veel mensen een dagje naar Altea komen. Smalle straatjes met witgekalkte huizen en kleine unieke winkeltjes die uiteindelijk samenkomen op de top van de heuvel waarop het oude stadje is gebouwd. Hier kom je op een sfeervol plein met een prachtige kerk, gezellige terrasjes en restaurants. Vanaf deze top heb je en prachtig uitzicht over Altea, de zee en in de verte Benidorm. Vanuit Javea kun je via de autosnelweg naar Altea maar de kustweg is prachtig. Je rijdt dan vanuit Javea naar Moirara, vervolgens Calpe en uiteindelijk Altea. De reistijd is ongeveer 40 minuten.

altea-2

Alicante

Ongeveer 100 kilometer ten zuiden van Javea ligt Alicante. Naast Valencia is vliegen op Alicante een mogelijkheid om vakantie te vieren in Javea. Maar Alicante zelf bezoeken is zeker ook de moeite waard.

De prachtige Explanada de Espana, de promenade langs de haven omringd met palmbomen, is “the placet to be” in Alicante. Ook Alicante kent een oud en nieuwer gedeelte. De oude stad is klein en sfeervol, de oude wijk Santa Cruz is een aaneenschakeling van smalle straatjes met mooi opgeknapte oude witte huisjes die versierd zijn met bloemen en tegeltjes. Op de Monte Benacantil, de heuvel die ver boven Alicante uitreikt, ligt een 16e eeuws kasteel, Castillo de Santa Barbara, van waaruit je een schitterend uitzicht op de stad hebt. Alicante heeft een grote haven en is aanmeerplaats voor vele cruiseschepen. Natuurlijk zijn er in een stad als Alicante volop winkels, cafe’s en restaurants. Kortom meer dan genoeg om een heerlijke dag door te brengen!

alicante

Jalon

Vanuit Javea kunt u natuurlijk ook het binnenland in gaan. Een echte aanrader is het dorp Jalon, gelegen in de Jalon vallei. Het ligt zo’n 30 kilometer landinwaarts en zo’n 25km van Javea

De natuur is hier prachtig. Veel amandelbomen, sinaasappelbomen en wijngaarden waar Moscatel en rode wijn wordt geproduceerd. Maar Jalon biedt meer! In Jalon wordt op zaterdag een vlooienmarkt gehouden waar antiek, kunst en hebbedingetjes de hoofdmoot vormen. Tegenover de markt ligt een wijncoöperatie waar je wijn kunt proeven.

jalon

Quadalest

In het binnenland van de Costa Blanca ligt in de bergen Quadalest. Een bijna duizend jaar oud dorp dat verborgen ligt in de rotsen, met een prachtig uitzicht op de omgeving.

Het kasteel van Guadelest , El Castell de Guadelest, is alleen via een ingang in de rotsen te bereiken.Vanuit het kasteel heb je een geweldig uitzicht de bergen, het stuwmeer en het dorp zelf. Jarenlang is het kasteel van de moren geweest maar vanaf de zeventiende eeuwen waren de Spanjaarden weer aan de macht in Quadalest. In het dorp zelf zijn een paar musea, een sfeervol dorpsplein en een prachtige kerk. Ondanks de vele toeristen blijft het dorp zijn authenticiteit behouden en is een aanrader. Vanuit Javea is de reistijd ongeveer anderhalf uur.

quadalest

Klooster Simat

Een andere aanrader in het binnenland en makkelijk bereikbaar vanuit Javea is het Santa Maria de la Valldigna klooster in Simat.

Een mooie route waarbij je vanaf Gandia het binnenland intrekt. Een mooie vallei en op een bepaald punt kijk je vanuit de heuvels op Simat. Simat zelf is een klein dorp met een typisch Spaans pleintje met een eenvoudige eetgelegenheid waar je zeer gastvrij wordt ontvangen. Het klooster is gesticht in 1298 en werkelijk prachtig. De afstand vanaf Javea is een kleine 70 kilometer.

simat

Graciosa

Fusce euismod euismod enim non adipiscing. Integer ante nisi, dictum tempus elementum hendrerit, convallis a tortor. Maecenas sed ante cursus ligula egestas egestas eu et ante. Maecenas leo odio, sodales.

Fusce a justo non dui imperdiet ultricies. Donec consectetur metus sed velit placerat pulvinar. Nam neque libero, tristique eu placerat sed, consectetur mattis leo. Aliquam sapien nulla, mattis ac luctus tincidunt, gravida eu quam. Praesent sem nisl, scelerisque venenatis euismod nec, interdum nec neque.

Graciosa