Mogelijk begint de vakantie in Javea met de aankomst op de luchthaven in Valencia maar Valencia alleen als “luchthaven” zien voor uw vakantie in Javea is een gemiste kans! Valencia, ook wel sinaasappelstad genoemd, ligt aan de Middellandse zee en is een geweldige stad met een heerlijk klimaat. Een gemoedelijke en overzichtelijke stad zodat ook een dagtrip zeer de moeite waard is.


Valencia was een textiel stad en vergaarde zo haar rijkdom. In het prachtige oude centrum ligt o.a de Lonja de la Seda, de zijdebeurs, uitgeroepen tot werelderfgoed. Een indrukwekkend laatgotisch bouwwerk uit de 15 eeuw. De Mercado Central bruist van leven en alleen al het zien van al dat vers fruit, groenten en vis is een genot. Je slentert door oude, smalle straatjes, koffie op een van de terrasjes die aan een van de vele pleinen liggen. De indrukwekkende kathedraal, Cathedral de Santa de Valencia, is gebouwd tussen 1262 en 1356. Het gebouw is een mix van stijlen. In de kathedraal bevindt zich sinds de 15e eeuw een “Heilige Graal”: de kelk.
De Spaanse ridder Rodrigo Diaz de Vivar, alias El Cid, is gestorven en begraven in Valencia. Deze ware held van Spanje speelde een grote rol in de herovering van Spanje op de Moren hetgeen eeuwen duurde! De toegangspoort La Puerta de Serranos in Valencia zou de poort zijn waardoor El Cid Valencia binnenkwam. Ook is er een groot beeld van El Cid vlakbij de arena. Op een vergeelde kaart in het stadhuis kun je duidelijke de volledige naam van Valencia lezen: Valencia del Cid.
De herovering op de moren wordt ieder jaar in tal van Spaanse steden herdacht. Geweldige feesten met indrukwekkende optochten. Met paarden en gehuld in schitterende kostuums wordt de herovering herdacht en nagespeeld. Ook Javea kent een “Moros y Chritianos”

Valencia ligt aan de oevers van de rivier de Turia. Eind jaren 50 is de rivier verlegd en de droge bedding vormt nu een groot stadspark. Aan het eind van die oude bedding ligt het indrukwekkende Ciudad de las Artes y las Ciencias ontworpen door de Valenciaanse architect Santiago Calatrava. Schitterende bouwwerken met veel glas, omringd door water. Onder meer een opera, een museum en het grootste aquarium van Europa: Oceanografic.