Het gebied rondom de haven van Javea staat bekend als Duanes de la Mar. Het is een levendig stukje van Javea met een komen en gaan van vissersboten. Natuurlijk is er ook een vismarkt te vinden die zeker een bezoekje waard is!

Groot dankzij de rozijnenhandel
De haven bestaat als sinds de 15e eeuw, maar zijn hoogtijdagen liggen in de 19e eeuw. Dit komt dankzij de bloeiende havenrozijnenhandel die toen gaande was vanuit Javea. Echter, aan het einde van de 19e eeuw stagneerde deze handel, waarna de haven is omgetoverd tot vissershaven. Inmiddels is van het rijke verleden vrij weinig meer te zien.

Jachthaven en vissershaven
Naast de vissershaven is er ook een jachthaven te vinden in Duanes de la Mar. In de jachthaven kunt u terecht voor watersporten, zoals vissen, duiken of het huren van boten.

Moderne kerk in de haven
Rondom de haven van Javea bevindt zich een boulevard met kiezelstrand. In de buurt staan veel vissershuisjes, maar ook de kerk Iglesia de Nuestra Señora de Loreto. Dit opvallende bouwwerk is een staaltje moderne architectuur die de liefhebber vast kan waarderen.

Bedrijvigheid gedurende het hele jaar
Duanes de la Mar is gedurende het hele jaar het drukste plekje van Javea. Er is altijd bedrijvigheid, dankzij de vissersboten die elke ochtend aan wal komen om hun vis af te leveren. Een bezoek aan de vismarkt La Lonja is dan ook een aanrader. Net als in het oude centrum van Javea vieren de bewoners van Duanes de la Mar ook erg veel feesten, waaronder voor de beschermheilige Señora de Loreto.